Ce s-a întâmplat pe Titanic, surprins într-un ziar neatins de 112 ani. Unde a fost găsit

de: Ozana Mazilu
22 08. 2024
Titanic

Un ziar vechi de 112 ani, care ilustrează așteptarea chinuitoare a familiilor celor aflați la bordul Titanicului, a fost descoperit în spatele unui dulap din Anglia. Ziarul, datat din 20 aprilie 1912, a fost găsit în timpul unei curățenii generale realizate de firma de licitații Hansons, într-o locuință din Lichfield, Staffordshire. Această descoperire oferă o perspectivă unică asupra tragediei care a zguduit întreaga lume la începutul secolului XX.

Pagini încărcate de istorie

Pe prima pagină a ziarului britanic The Daily Mirror, este prezentată o imagine cu două femei din Southampton, orașul-port din Anglia de unde a plecat Titanic. Cele două femei așteaptă cu nerăbdare publicarea listei cu supraviețuitorii catastrofei. Titlul articolului, „Una dintre miile de tragedii care au transformat naufragiul Titanicului în cel mai groaznic din istoria lumii”, reflectă starea de șoc și durere resimțită de întreaga comunitate.

În momentul plecării sale, pe 10 aprilie 1912, RMS Titanic era cel mai mare vas de pasageri din lume și era considerat „de nescufundat”. Totuși, doar patru zile mai târziu, călătoria sa inaugurală s-a transformat într-o tragedie internațională când vasul a lovit un aisberg în Atlanticul de Nord, pe 14 aprilie, la ora 23:40. În mai puțin de trei ore, Titanic s-a scufundat, luând cu el peste 1.500 de vieți. Tragedia a fost amplificată de lipsa bărcilor de salvare suficiente pentru cei aproximativ 2.220 de oameni aflați la bord.

O mărturie a durerii și speranței

Ziarul oferă o relatare emoționantă a celor petrecute în Southampton, unde mulți dintre membrii echipajului Titanicului își aveau domiciliul. Articolul de pe prima pagină menționează că din cei 903 membri ai echipajului, doar 210 au fost salvați. „Aceasta înseamnă tragedie după tragedie pentru Southampton, unde majoritatea bărbaților locuiau, căci prin acest dezastru teribil, mamele au fost jefuite de fii, soțiile de soți și fetele tinere de iubiți.” Această descriere accentuează disperarea și durerea locuitorilor orașului, ale căror speranțe s-au năruit când au citit lista supraviețuitorilor afișată în fața birourilor White Star.

Imaginile publicate în paginile interioare ale ziarului formează o galerie emoționantă cu chipurile celor aflați la bordul Titanicului, subliniind impactul personal al acestei tragedii asupra comunităților din întreaga lume.

Charles Hanson, proprietarul casei de licitații Hansons, a declarat pe site-ul firmei că ziarul a fost descoperit datorită bunicii unui client în vârstă, care a păstrat ziarele ce marcau evenimente majore, precum încoronarea Regelui George al V-lea în 1911 și scufundarea Titanicului.

Ziarul, vândut recent pentru 34 de lire sterline (aproximativ 45 de dolari), a fost descris de Hanson ca „o piesă valoroasă de istorie socială”. Această descoperire servește drept un memento puternic al numeroaselor familii îndurerate și al prietenilor care și-au pierdut cei dragi în acea noapte fatidică din aprilie 1912.